A Víz Világnapja Konferencia

Az öntözésfejlesztés kutatások nélkül nem megy – kiváló helyszín ehhez a SZIE AGK

A konferencia absztraktötletének megnyitása:

1 2 3 4 

Az ENSZ kezdeményezésére 1993. óta minden évben március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tiszta víz fontosságára, az édesvíz készletek csökkenésére. 2018-ban a Szent István Egyetem erre a jeles napra tudományos tanácskozást szervezetta szarvasi karán (SZIE AGK) kutatók, szakemberek szaktanácsadók bevonásával. A helyszínválasztást az öntözés fél évszázadra visszanyúló képzési-kutatási hagyományai, Tessedik Sámuel Szarvashoz kötődő munkássága indokolta, másrészt a szarvasiak nagy büszkeségére a város a vizek városa is.

A szakmai programokban a mezőgazdasági vízgazdálkodás minden területe megmutatkozott. A hazai vízkészletek mennyiségi és minőségi megőrzéséhez kapcsolódó kutatásokat a NAIK ÖVKI képviselte. Aszélsőséges vízháztartáshoz alkalmazkodó nemesítési programokat és eredményeket a Gabonakutató Nonprofit KFT mutatta be. A NAK fontos egyeztető szerepet vállalt fel a gazdák és a kormány között az öntözésfejlesztés tervezésére, ennek keretében már a 2. körös öntözési igény felmérés is megtörtént.

A SZIE Víz Világnapja alkalmából Szarvason megrendezett konferencián a vízgazdálkodással kapcsolatos hazai és nemzetközi kutatási eredmények közlésére is mód nyílt, 4 szekcióban közel 60 publikáció került bemutatásra, több mint 10 ország képviseltette magát.

A Szent István Egyetem zászlójára tűzte a mezőgazdasági vízgazdálkodáshoz kötődő alkalmazott kutatási/képzési programok elindítását. A kutatásokhoz 2015/16-ban 4 igen komoly infrastrukturális fejlesztést is megvalósított szarvasi tanüzemében.

Kialakított egy 2000 négyzetméter alapterületű, 6 m magas légterű hidrokultúrás üvegházat, amelyben kókuszroston paradicsomtermesztés és ehhez kapcsolódó kutatások zajlanak. A bemutató kertbe egy Center-Pivot öntöző berendezést telepített, amely precíziós vízadagolású, automatizált rendszer, jelenleg az öntözött és öntözés nélküli termesztés összehasonlító kutatásait szolgálja ki. Kialakított egy Vízgazdálkodási Bemutató Területet, különböző csatornaprofilokkal, burkolatokkal, műtárgyakkal, dréncső hálózattal. Az új Hidrológiai és Hidraulikai Laboratóriumában oktatáshoz, kutatáshozkapcsolódó alapmérések, csatorna modellezések, talaj nedvességgel kapcsolatos vizsgálatok mutathatók be.

Az infrastruktúrális beruházások egyaránt szolgálják a vízgazdálkodási kutatásokat, a technológiai fejlesztéseket, az új eredmények oktatásba való beépítését. Az eredményeket az egyetem fel kívánja használni és beépíteni az alapképzésbe, felnőtt- és posztgraduális képzéseibe.

A Víz Világnapja rendezvényt és a megelőző kutatásokat az EFOP-3.6.1-16-2016-0016

SZIE SzarvasiCampusánakkutatásiésképzésiprofiljánakspecializálásaintelligens szakosodással: mezőgazdasági vízgazdálkodás, hidrokultúrás növénytermesztés,

alternatív szántóföldi növénytermeszt és, ehhez kapcsolódó precíziós gépkezelés fejlesztése

c. projekt támogatta.

 

 

Képek: