Minden Csepp Számít IV. Víztudományi Nemzetközi Konferencia

A konferencia kötet letölthető ITT!

Az EFOP 3.6.1-16-2016-00016 azonosító számú projekt keretén belül 2021. április 12-én negyedik alkalommal rendezték meg Szarvason a Víztudományi Nemzetközi Konferenciát.

A rendezvényt a Szervezők Víz Világnapjához, illetve a szakosított szervezet (UN Word Water Day) éves tematikájához igyekszik igazodni. Az idei nemzetközi téma „A víz érték! Becsüld meg” ezt mottót ültették át, a magyar ember számára könnyen értelmezhetővé, mely felhívja a figyelmet a víz fontosságára.

A konferencia résztvevőket Bozán Csaba (MATE Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet) az EFOP 3.6.1-16-2016-00016 projekt szakmai vezetője köszöntötte. Ezt követően Dr. Csákiné Micheli Erika (MATE Környezettudományi Intézet) nyitotta meg a konferenciát és egyben megtartotta szakma előadását „A talajok szerepe a nedvesség gazdálkodásban” címmel. A Konferencia plenáris programja Dr. Nagy Zsuzsanna a DHI Hungary Kft ügyvezető igazgatójának előadásával folyatódott, melyben információtechnológia fontosságát mutatta be a természetes vízgazdálkodási rendszerekben. Dr. habil. Vekerdi Zoltán „Can we count drops from above?” szintén azokat az információtechnológiai lehetőségeket mutatta be. melyekkel adatgyűjtés során a vízgazdálkodás számára szolgálhatunk információkkal. Dr. Bozó László „A víz légköri körforgalma”-nak sajátosságait mutatta be. Az EFOP 3.6.1-16-2016-00016 projekt fontos szakmai indikátora a fokozatszerzések számának növelése, ennek teljesülését prezentálja Dr. Takács Sándor, aki a projekt támogatásával 2019-ben szerezte meg fokozatát. Kutatási munkáját a szarvasi mintaterületen végezte. Plenáris előadásának témája „Víztakarékos öntözési technológiák kísérleti eredményei ipari paradicsomban”, melyből azt vonhatjuk le, hogyan takarékoskodhatunk a gazdálkodásban a vízzel.

Délután a konferencia a szekció előadásokkal folytatódott, melyet a projekt altémáiban hirdettünk meg Dr. habil Jakab Gusztáv levezetésével. Magyar és angol nyelvű előadások egyaránt elhangoztak. A szervező bizottság az elhangzott előadásokat konferencia kötetben jelenteti meg.